Bedelsiz Sermaye artırımı, şirketlerin kendi iç kaynaklarını (emisyon primi, yeniden değerleme değer artışı, yedekler, iştirak ve duran varlık satış karları, temettü) kullanarak yapmış oldukları ve ortaklarından ilave kaynak talep etmeden bedelsiz olarak hisse senedi dağıttıkları sermaye artırım türüdür.
Bedelsiz Sermaye artırımı şirkete ek bir finansman kaynağı sağlamamakla beraber şirketlerin bedelsiz sermaye artırımına gitme nedenleri bulunmaktadır. Başlıca nedenleri emisyon primi ile iştirak ve duran varlık satış karı kalemlerinden yapılan sermaye artırımlarının şirkete sağladığı vergi avantajıdır. Bir başka neden ise şirketlerin enflasyon karşısında erimiş olan sermayeyi güncellemek amacıyla yapılmak istenmesidir.
Bedelsiz Sermaye artırımında kullanılan Temettü dışındaki kaynaklar birer Özsermaye kalemi olup, esasında yapılan işlem Özsermaye kalemleri arasında tutarların yer değiştirmesinden ibarettir.
Temettünün Bedelsiz Sermaye artırımında kullanılması ise şu şekilde olmaktadır; Şirketler'in Genel Kurulları dönem sonunda elde ettikleri kar'dan dağıtılabilinecek olan kısmından temettü tutarlarını belirler. Yine Şirketlerin Genel Kurulları veya Genel Kurulların yetkilendirmesi ile Yönetim Kurulları bu temettü tutarların bir kısmının veya tamamının nakit olarak değilde hisse senedi şeklinde bedelsiz olarak sermaye artırımında kullanabilir.
23 Ocak 2010 Cumartesi
TagS
Borsa
borsa haberleri
dolar
borsa yorumları
ABD Doları
borsa tüyoları
İMKB
dolar kuru
Borsa Analiz
borsa haber
ekonomi
Borsa Yorum
Endeks
Ekonomik kriz
dolar fiyat
hisse senetleri
dolar fiyatları
anlık dolar kuru
dolar kotasyon
bono
merkez bankası
IMF
bono piyasası
dolar seviyesi
Kredi kartı
New York Borsası
PARİTE
Hisse Senedi
Küresel kriz
Tokyo Borsası
piyasa
para
Hisse
Senet
Enflasyon
Nasdaq
faiz oranı
finans
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder