Dikkat...!!!

Bu sitede yer alan borsa haberleri, borsa yorumları, borsa tüyoları, canlı borsa, hisse senedi analizler ve yorumları tamamen bilgi vermek ve bilgi paylaşmak amacı ile hazırlanıp yayınlanmaktadır. Site içerisinde verilen bilgiler herhangi bir yatırım danışmanlığı veya yatırım bilgisi olarak verilmemektedir.

23 Ocak 2010 Cumartesi

Elektriğe yüzde 15 zam geliyor

Çarşamba , 3 Eylül 2008 Haber

Elektriğe yüzde 15 zam geliyor

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) toptan sattığı elektriğe 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 34 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvurdu.

NTVMSNBC

Bunun nihai tüketiciye etkisi ise yüzde 10-15 arasında hesaplanıyor. EPDK'nın TETAŞ'ın bu başvurusunu yarın yapılacak olan Kurul toplantısında karara bağlaması bekleniyor.

Reuters'a bilgi veren Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, petrole bağlı olarak son dönemde doğalgazda meydana gelen yaklaşık yüzde 50'lik fiyat artışının, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının TETAŞ'ın zam yapmasını zorunlu kıldığını belirterek, “EPDK'nın onaylaması durumunda bunun nihai tüketiciye yansıması yüzde 10-15 civarında olacak. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) de bu çerçevede EPDK'ya başvurması gerekecek” dedi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, EPDK'nın TETAŞ'ın tarifesini onaylamasının ardından 1 Ekim'den itibaren kilowattsaat (KWh) başına elektrik fiyatı 10.74 YKr'den, 14.39 YKr'ye yükselecek.

Maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde EPDK, TETAŞ'ın toptan elektriğe 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yüzde 12.7 zam yapılmasına ilişkin tarife başvurusunu da onaylamıştı.

Yetkili, elektriğinin yüzde 40'a yakınını TETAŞ'tan alan TEDAŞ'ın bu maliyet artışından etkileneceğini kaydederek, serbest piyasada özel sektör şirketlerinden yüksek bedelle alınan elektriğin de yansımasının yapılacak artışta katkısı olacağını bildirdi.

YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 44 ZAMLANDI

Hükümet, daha önce, bu yıl Ocak ayından geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 olarak zam yapılmasını kararlaştırmış, enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar tüketiciye konutta yüzde 19.5 ve sanayide de yüzde 12 olarak yansıtılmıştı. Yeni sistemin devreye girmesinin ardından EPDK, TEDAŞ'ın nihai tüketiciye satacağı elektrik fiyatının 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere ev ve işyerlerinde yüzde 21, sanayide ise yüzde 22 artırılmasını kararlaştırmıştı. Böylece yılbaşından bu yana konutta toplam yüzde 44.6, sanayide ise toplam yüzde 36.6 oranında zam yapılmıştı.

Botaş da hızla artan petrol fiyatlarına bağlı olarak 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere, konutlarda yüzde 7.4 ve sanayide yüzde 8.3, ardından da 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 16.88, sanayide de yüzde 18.77 oranında zam yapmıştı. Böylece elektrik üretiminin ana girdilerinden olan doğalgaza bu yıl içinde şu ana kadar konutta toplam yüzde 25.5, sanayide yüzde 28.6 zam yapılmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder