Dikkat...!!!

Bu sitede yer alan borsa haberleri, borsa yorumları, borsa tüyoları, canlı borsa, hisse senedi analizler ve yorumları tamamen bilgi vermek ve bilgi paylaşmak amacı ile hazırlanıp yayınlanmaktadır. Site içerisinde verilen bilgiler herhangi bir yatırım danışmanlığı veya yatırım bilgisi olarak verilmemektedir.

23 Ocak 2010 Cumartesi

Rusya`nın ihracat engeli aşılamadı

Çarşamba , 3 Eylül 2008 Haber

Rusya`nın ihracat engeli aşılamadı

Rusya ile yaşanan gümrük krizi İstanbul'da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la da konuşuldu ancak somut bir sonuç çıkmadı. Lavrov, Türk muhatabı Ali Babacan'a Moskova'ya döner dönmez konuyu Başbakan Vladimir Putin ile görüşme sözü verdi.

CNNTURK

Önce Rusya gümrüklerde Türk mallarına zorluk çıkarmaya başladı. Arkasından Türkiye'nin tepkisi geldi. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Kısasa kısas, bize ne yapılırsa biz de aynısını yapacağız dedi.

Ancak Bakanlar Kurulu'nda reddedilince bu tehdidin arkası gelmedi. Bir yanda Türk malları Rus gümrüklerinde bekletiliyor. Diğer yanda Ankara sorunu diplomasiyle çözmeye çalışıyor.

Konu Kafkaslar'daki kriz için İstanbul'a gelen Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un da gündemindeydi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve heyet üyelerini Türkiye'de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye ve Rusya dost iki ülkedir. İlişkilerimize koymuş olduğumuz hedef çok boyutlu geliştirilmiş bir ortaklıktır dedi.

Rusya'yı yalnızca komşu ve dost bir ülke olarak değil, aynı zamanda Türkiye'nin ticaret ve enerji alanlarında başlıca ortaklarından biri olarak görmekteyiz diyen Babacan, Son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sonucunda yaşanan gecikmelerden kaynaklanan sorunu da değerli dostumla samimi ve yapıcı bir yaklaşımla ele aldık dedi.

Babacan, sorunun Rus tarafından bekledikleri esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inandıklarını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin hızla arttığını belirterek, Periyodik olarak fiili bazı sorunlar çıkabiliyor. Söz konusu olan birçok ülke Rusya gümrük mevzuatını ihlal etti. Gümrük idaresi daha katı tedbirler almak zorunda kaldı diye konuştu.

Burada Türklere karşı bir ayrımcılığın olmadığını söyleyen Lavrov, Türkiye ile ticareti devam ettirmekten yanayız. Bizim gümrük yöneticilerimiz arasında yapılan görüşmelerde somut yaklaşımlar değerlendirildi. Bizim gümrük idaremiz Türk mallarını basitleştirilmiş yöntemle Rusya'ya ihraç edilmesi yönünde teklifte bulundu. Halihazırda hava yolu taşımacılığıyla ilgili bir pilot uygulama var. Bir an evvel bu basitleştirilmiş gümrük düzenine geçebiliriz. Sayın Bakan ile de konuştuk. Bizim gümrük idarecilerimiz en kısa zamanda görüşmeler yapacak ve bu sorununuzu halledecektir dedi.

Rusya'nın ABD ile ticaretinde ise herhangi bir siyasi yaklaşımın olmadığını belirten Lavrov, dönemsel olarak özellikle et ve tarım ürünleri gibi gönderilen malların kalitesiyle ilgili sorunların çıktığını, ürünlerin standartlara uygun olmamasıyla çıkan sorunların bazı diğer ülkelerle de yaşandığını söyledi.

Lavrov, geçen sene et ürünlerinin kalitesi konusunda ABD'nin uyarıldığını, bir yıl içinde hiçbir şey yapılmadığını gördüklerini ve bu durum düzelinceye kadar ABD'den et ürünleri almamaya karar verdiklerini kaydetti.

Türkiye ile ticarette basitleştirilmiş gümrük düzeninin içeriğinin ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine Lavrov, kendisinin gümrük uzmanı olmadığını ifade ederek, Rusya gümrük idaresi uzmanları Türk meslektaşlarıyla birlikte konuyu profesyonel olarak ele alıyorlar ve bu sürece dışişlerinin bir müdahalesi olmayacaktır. Çünkü bu konuyu siyasileştirmek olacaktır. Bir sorun olduğunda biz ilgili makamlara bu sorunu bir an evvel çözmeleri konusunda talimat veriyoruz diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder